„Раковият тумор" Израел е най-големият проблем за мюсюлманските страни днес.

Това заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, повтаряйки използвания епитет от президента на страната Махмуд Ахмадинеджад преди няколко дни, съобщи „Франс прес".

В реч по случай Ид ал-Фитр (Рамазан Байрам) аятолах Али Хаменей обяви, че „големите сили доминират върху съдбата на ислямските страни от години...и вкарват Ционисткия раков тумор в сърцата на ислямския свят", според агенция IRNA.

Много от ислямските световни проблеми идват от съществуването на позорния Ционистки режим", изтъкна той, цитиран от иранската агенция.

Думата „тумор" е използвана от Хаменей и президента Ахмадинеджад от много отдавна, за да се опише Израел като нелегитимна държава в Близкия Изток и че неизбежно ще спре да съществува, коментира агенцията.

В речта си върховният лидер на Иран обяви пред ирански официални лица и ислямски посланици в Техеран, че проблемът с Израел е свързан с контрола върху палестинския народ, който остава основен проблем за ислямските държави.

Той обвини световните сили, че използват „стария метод - „разделяй и владей" срещу ислямските държави, но революциите в арабския свят ще променят ситуацията.

В сряда Хаменей заяви, че Израел е „фалшив Ционистки израстък", а в петък Ахмадинеджад обяви, че „Ционисткият режим и ционистите са раков тумор".

Тези коментари веднага бяха подложени на тежка критика от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, САЩ, ръководителят на външната политика на ЕС Катрин Аштън и френското външно министерство.