Съветът на Европейския съюз ще въведе на 12 септември в действие новия пакет от санкции срещу Русия, но те могат поетапно да бъдат отменени в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна. Това съобщи дипломатически източник пред ИТАР-ТАСС.

Налагането на санкциите в сила е с цел да се демонстрира единството на ЕС. Очаква се постановлението на Съвета на ЕС да бъде публикувано на 12 септември, но в зависимост от ситуацията в Източна Украйна санкциите могат да бъдат прекратени", каза той.

В същото време постоянните представители на 28-те страни членки на ЕС започват дискусии по проблема за въвеждане на санкции срещу Русия с анализ на ситуацията в Източна Украйна, каза друг източник в Брюксел.

По-късно постоянните представители на ЕС приеха решение за встъпване в сила на новите санкции срещу Русия на 12 септември, обяви източник от външнополитическа служба на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението е взето. Новите санкции влизат в сила утре, 12 септември, когато ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС", подчерта представителят.

По думите му те могат да бъдат отменени в зависимост ситуацията в Украйна.

Вчера дипломатите проведоха 7-часово заседание, което завърши без резултат. Те водят преговори от понеделник, когато приеха решение за налагане на новия пакет, но все още някои страни искат да се изчака, за да се даде възможност за привеждане в действие на примирието между проруските сепаратисти и Киев. Санкциите ще влязат в сила след публикуването им в Официален вестник на ЕС.

Новият пакет от санкции ще засегне руски държавни петролни компании, държавни банки и други.

Междувременно председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов каза, че ако мирният план в Източна Украйна се провали, единственият вариант е налагане на военно положение в Донбас.