Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и британският външен министър Уилям Хейг обсъдиха въпроси, свързани с освобождаването на либиеца Меграхи от шотландски затвор, осъден за атентата над Локърби.

Припомняме, либиецът Абделбасет ал-Меграхи бе освободен миналата година. Той бе осъден на доживотен затвор заради участието в атентата срещу американски самолет с 270 души на борда над шотландското селище Локърби през 1988 г. Тогава всички в самолета на компанията ПанАм загинаха.

Меграхи бе освободен по хуманитарни причини, след като лекари заявиха, че му остават само три месеца живот заради рак на простата.

Впоследствие облаче стана ясно, че той може да живее още 10 години.

И двамата са на мнение, че пускането на Меграхи на свобода е било грешка, заяви говорителят на Държавния департамент, цитиран от Дойче веле.

Хилари Клинтън изрази предположение, че Лондон вероятно ще поиска да изясни пред американския Конгрес някои обстоятелства около освобождаването на Меграхи и евентуалната намеса на BP в случая.

В медиите се появиха твърдения, че концернът BP е лобирал за освобождаването на атентатора от Локърби, за да защити своите бизнес интереси в Либия.

Тази седмица американски сенатори поискаха от Държавния департамент да разследва твърденията.