800 килограма сух канабис откриха криминалисти в ниви, собственост на възрастни хора от петричкото село Скрът, информира БиТиВи.

Марихуаната е иззета, задържан е 68-годишен собственик на един от имотите в момент, в който се опитвал да укрие две брезентови платнища, съдържащи канабис, обран малко преди това. За последната година, при специализирани акции в района на Петрич, са открити и иззети близо два тона от наркотика.

В района на Петрич канабисът отдавна е заменил тютюна в нивите на хората. Предимно възрастни хора отглеждат културата като най-често казват, че садят канабис за лек.

Баба Калина е една от първите в района, станала известна с това, че отглежда от наркотичното растение.

Според полицаите, именно баба Калина е снабдявала съселяните си с културата. Многократно в нейния имот полицаи откриват канабис, но въпреки многото заведени дела, засега не е осъждана. Казва, че не е продавала канабис, лекувала болните си стави. Твърди, че културата се гледа лесно.

Чести са полицейските акции за откриване и изземане на канабис. При последната от тях е иззето изключително голямо количество.

Главен инспектор Иван Харизанов, РПУ- Петрич: "В резултат на полицейската операция бяха установени 6 такива случая, при които беше иззето общо количество 830 кг. канабис, изрязан и подготвен за изсушаване, всъщност в полуизсушен вид, също така и 17 кг. сух канабис, който е отделен от стъблата, съцветия само и листна маса подготвен за продажба."

За последната година са задържани 147 лица, в чиито домове е открит канабис, малка част от тях имат влезли в сила присъди. Повечето са възрастни хора.

Гл. инспектор Иван Харизанов: "Има данни, че извършителите може да са техни близки, внуци, деца, но те поемат в повечето пъти вината за извършеното престъпление, за да защитят децата си."

Обикновено заради възрастта и ненамирането на достатъчно доказателства за наличие на престъпление, образуваните досъдебни производства не стигат до съда.