Кървава средновековна вендета се разигра днес на обяд в югоизточния турски град Малатия, коментират световните медии.

Крайни националисти влязоха в издателството и хладнокръвно изклаха трима от намиращите се по обяд служители на издателството "Зирве" (връх).
Четвъртият ужасен от бруталната гледка на сподавящи се в предсмъртните хрипове свои колеги предпочел да скочи от третия етаж и е настанен в болница в опасност за живота си и сериозни наранявания.
Полицията, въпреки че е задържала шестима души, предупреди, че разследването продължава.

Медиите съобщават, че през последните седмици издателството „Зирве" (Връх) е било обект на заплахи от страна на крайни турски националисти.

Генералният директор Хамза Озант потвърди пред Си Ен Ен-тюрк, че изкланите негови колеги от Малатия са получавали заплахи с искане да спрат разпространяването на Светото писание, ако искат да спасят живота си.
Телевизията не изключи възможността за клането да е виновен турския клон на радикалната шиитска групировка „Хизбула", която се радва на финансово благоденствие от Техеран и се обявява за създаването на независим Кюрдистан в Югоизточна Турция.

Разигралата се драма потресе турското общество, устремило се през последните седмици за членство в ЕС.

По ирония на съдбата турският журналист от арменски произход Хрант Динк, който беше застрелян в Истанбул на 19 януари, беше родом от Малатия. От същия град е и Мехмед Али Агджа, станал известен по света с атентата срещу бившия папа Йоан Павел II, така и с атентати срещу прозападни журналисти през 80-те години на миналия XX век.