emaxpress
Националният омбудсман Гиньо Ганев счита, че чл. 14 от Наредбата за обществения ред на община Пазарджик може да доведе до неблагоприятно третиране на хората с нетрадиционна сексуална ориентация - хомо- и бисексуални.

Затова той препоръчва на съветниците да отменят текста в наредбата, който забранява „публично демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация".

Сексуалната ориентация е съществена част от достойнството и идентичността на всеки един човек и пълната забрана за изразяването й на обществени места не са не е „необходима", но и опасна за едно демократично общество", е записано в становището на Гиньо Ганев, изпратено до младежката организация "ЛГБТ действие", чиито членове на 20 март протестираха в Пазарджик срещу наредбата.

Националният омбудсман препоръчва съветниците да отменят дискриминационния текст. Омбудсманът на републиката е направил 8 предложения до местните парламентаристи, с които да се гарантира правото на свобода на изразяване.

В изложението  от 11 страници, Гиньо Ганев  обявява, че с член №14 от Наредбата се засягат основни човешки права, защитени  от Конституцията на Република България, от международните актове, по които България е страна.

Той посочва три фундаментални човешки права, които спорният текст  ограничава: правото на личен живот, правото на свободно изразяване и правото на свободни събрания и сдружения.
В изложението си той е разсъжвал не само върху текста от наредбата, но и върху публикувани в медиите изказвания на общински съветници.

В тази връзка той счита, че съветниците не бива да допускат с изявленията си дискриминация на гражданите и препоръчва да „се въздържат от всяко внушение на нетърпимост и нетолерантност към хората според сексуалната им ориентация.