Полицията разчисти истанбулския парк Гези от протестиращи и вече напълно контролира площад Таксим, съобщава Си Ен Ен.

За целта бяха използвани водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. Протестите започнаха като опит да се спаси парка от плановете за неговото унищожаване, но постепенно те прераснаха в демонстрации срещу авторитарното управление на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

За близо два часа всичко в парка приключи. Багери с подкрепата на бронирани полицейски машини разчистиха от Гези палатките на протестиращите. Около 50-души бяха ранени, а стотици бяха обгазени, включително деца.

Сблъсъците в района обаче продължиха часове наред."Ройтерс" съобщава за плътни редици от полиция, подкрепени от бронирани машини, които за обградили "Таксим", а униформените атакуват палатковия град в парка Гези. В съботната вечер много семейства бяха излезли с децата си и са попаднали в операцията.

Полицията атакува със сълзотворен газ близкия хотел "Диван", който беше отворил вратите си за ранени. В разгара на полицейската операция се оказаха и евродепутати, сред които беше и лидерът на Зелените в Германия Клаудия Рот.

"Младежи, бяхте достатъчно дълго в парка, чухме ви", каза по-рано премиерът Реджеп Ердоган в тв обръщение. Той отново повтори, че зад демонстрациите стоят нелегални организации и че протестите са театър.

В петък десетки хиляди негови привърженици излязоха на митинг в Анкара. Ердоган даде нов срок до неделя да бъде освободен площад Таксим или полицията ще се намеси.

От своя страна един от най-големите синдикати в Турция свика за понеделник стачка в защита на Гези.