Прозрачност и правила при президентските назначения посикаха от гражданското непартийно Движение „Модерна България".

В писмо до медиите те настояха държавният глава да изпълни предизборното си обещание за система, гарантираща участието на обществото при номинирането и обсъждането на кандидатури.

Това е и първото искане на „Модерна България".

„Това означава, че г-н Плевнелиев трябва да проведе публични консултации за състава на служебното правителство с парламентарните партии, с легитимни политически, граждански и браншови организации, с работодателите и синдикатите. На базата на тези консултации да определи широкоприемливи за българските граждани премиер и министри, които да допринесат за снижаване на безогледната конфронтация и политическо напрежение, които тровят живота на България през последните месеци."

Второто искане на движението е целите и задачите на служебния кабинет, които ще бъдат формулирани от президента, да са съобразени с особения статут на това правителство и всички ограничения, които произтичат от него, съобразявайки се с Конституцията.

На трето място от „Модерна България" призовават „държавния глава да изпълни с реално съдържание декларациите си срещу олигархичния модел на управление и да не превръща служебния кабинет в параван на задкулисието.
Трябва да е ясно „КОЙ" предлага служебните министри",
заявяват от движението.

В позицията се казва още, че Плевнелиев взима решенията за състава на служебния кабинет непрозрачно и задкулисно.

„ Разбира се, че суверенно конституционно право на държавния глава е да назначи такъв тип преходен кабинет, който да подготви изборите и да управлява текущите дела, докато българските граждани се произнесат за посоката на управлението и се излъчи по парламентарен път легитимен кабинет, основан на волята на избирателите."

От „Модерна България" изтъкват острата нужда от откритост, особено по време на кризисна ситуация, в каквато се намира държавата.

„Но това суверенно право не означава тайни преговори и пазарлъци, задкулисни консултации и непрозрачно вземане на решение от президента. Изискванията за откритост и прозрачност са още по-големи в условията на остра обществена и политическа конфронтация и кризисни процеси в обществото и държавата. Националните интереси налагат безусловно служебното правителство да включва авторитетни и консенсусни фигури, да се обляга на съгласието на възможно по-широки и разнородни обществени среди."

„Непрозрачността в президентския подход за съставяне на служебно правителство буди сериозни опасения за влияние и намеса на олигархични и икономически интереси, каквито виреят най-силно в сумрака на тайните договорки и неясните ангажименти зад кулисите.", заявяват още от движението.