Термобарични гранати са се взривили в цех в Иганово. Това обяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който е на мястото на инцидента.

Взривовете в Иганово спряха влаковете в района
Още...

Припомняме, нови взривове избухнаха във военните складове в Иганово. Сигналът за първия взрив е постъпил на тел. 112 в 7.11 часа. Той е подаден от двама охранители, които са били на смяна. Жертви и пострадали няма. Опасност за охранителите също не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива. Въпреки че не се е наложила евакуация на населението, около 70 души, сред които и деца, доброволно са се евакуирали. Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключи саботаж. Замърсяване на въздуха не е установено.

Пожарът е възникнал в 835 производствен цех на ВМЗ-Сопот, в който са се съхранявали термобарични гранати. Това са бойни изделия за противодействие на сложни модерни танкове. Готови боеприпаси не е имало, посочи зам.-министърът на икономиката. Той обясни, че термобаричните гранати за противотанкови гранатомети не са краен продукт и не могат да предизвикат силен взрив, както е било при първия инцидент.

Инцидентът е станал на същата площадка, на която преди по-малко от месец се взриви склад с готова продукция. Част от продукцията е същата, която е била във взривения на 21 март 6-ти холандски склад. Взривеният тази сутрин цех се намира на 1 км от склада, информират от министерство на икономиката.

Зам.-министър Любен Петров обясни, че боеприпасите в 835 производствен цех не са били снарядени. По мнението на експертите било почти невъзможно да са се взривили от само себе си.

Петров смята, че на този етап е рано да се коментират версиите за причините за взрива. Версиите, по които може да се работи, са много - от саботаж до всичко друго, каза още Любен Петров, цитиран от БТА.

Зам.-министърът успокои, че ситуацията е овладяна. Пожарът е изгасен и опасност за населението няма. Евакуация също не е необходима. Токът е спрян, за да се избегнат допълнителни аварии.

Любен Петров призова компетентните органи да бъдат оставени да си свършат работата и увери, че Министерството на икономиката ще окаже пълно съдействие за установяване на обстоятелствата около пожара.

Заместникът на Лукарски припомни, че стандартите за сигурност във ВМЗ-Сопот са изключително високи, като складовете на държавното предприятие са най-добрите в България. Именно поради тази причина много частни фирми съхраняват продукцията си в тях.

На площадката не е имало служители поради продължаващата работа на прокуратурата за установяване на причините за взрива от 21 март.

Любен Петров е категоричен, че в нито един момент не е имало заплаха за работници или служители. Той подчерта, че се е очаквало днес ръководството на ВМЗ-Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви пред журналисти, цитиран от Нова телевизия, че при взрива са унищожени 500 гранати. Извършено е облитане с дрон, който е направил снимки от въздуха. На тях е видяно, че западната част на цех 835 е разрушена. От въздуха не се вижда пожар, нито последващи взривове. Главсекът не изключва нито една версия.

Силните взривове от сутринта са били два, а вторичните - 21.

От своя страна директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев отказа да коментира инцидента. На много мисли го навеждало това, че двата инцидента се случват в рамките на един месец.

Движението по подбалканския път остава затворено. На мястото има екипи на пожарната и линейка.