Министърът на културата Вежди Рашидов е предложен за академик на Българската академия на науките (БАН). Това е видно от списък с номинирани в рамките на конкурс за академици, публикуван на сайта на академията.

Рашидов е предложен за академик в областта на изкуството и изкуствознанието. Той е получил една номинация.

Наред с министъра на културата в същата област са номинирани писателят и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев, който е получил 3 номинации; писателите Анжел Вагенщайн, Любомир Лечев, Стефан Цанев, Пелин Пелинов и др. Сред номинираните е и композиторът Георги Минчев, който също е получил една номинация. С най-много номинации е чл.-кор. Неделчо Милев - 4 на брой. Чл.-кор. Аксиния Джурова също е предложена за академик на БАН.

Съгласно правилника на БАН номинации в конкурсите за академици могат да правят групи академици (не по-малки от четирима души, от които поне двама са от областта на конкурса), научните съвети на институтите на БАН и Селскостопанската академия (ССА), факултетните съвети от висшите училища в страната и централните ръководства на творческите съюзи.

Четирима от номинираните в областта на изкуството и изкуствознанието имат шанса да станат академици.

До 13 март допуснатите кандидати трябва да подадат заявление, че желаят да кандидатстват за съответното място и са запознати с условията за провеждане на конкурса.