Апелативният съд в Бургас отмени присъдата на кмета на Ямбол Георги Славов и делото се връща за ново разглеждане.

Припомняме, Георги Славов бе признат за виновен за нарушение на служебни задължения и превишаване с власт, като извършил длъжностно престъпление при построяването на водопровод и канализация на две ямболски улици - „Владимир Заимов" и „Граф Игнатиев". 

С действията си кметът е ощетил общината с 2 090 385 лева. Според обвинението и съответно според присъдата с тези пари той е облагодетелствала местна строителна фирма.

Днешното решение беше взето, след като Славов обжалва постановената присъда, съобщава БиТиВи.

Сега делото срещу него ще се гледа отново от състав на окръжния съд в Ямбол. Мотивът за връщането му са допуснати процесуални нарушения.

Апелативният съд отмени наказанието и в частта "лишаване от права", както и това, че Славов трябвало да плати близо 6000 лева на полицията в Ямбол.

Решението не подлежи на касационно обжалване и протестиране.    

Припомняме, Ямболската окръжна прокуратура повдигна четвърто обвинение срещу Георги Славов. Той е привлечен като обвиняем за присвояване на сума от 10 000 лв. и умишлена безстопанственост, довела до щети от 324 000 лв. (без ДДС), при изпълнението на обществена поръчка за ремонт на осем улици в Ямбол със средства от европейските фондове.

Първото обвинение на Окръжна прокуратура бе за длъжностно престъпление, с което кметът е ощетил общината с около 2 млн. лева при реализирането на обществена поръчка за изграждането на магистрален водопровод. По него той бе осъден на пет години затвор от Ямболския окръжния съд. Очаква се резултатът от обжалването на присъдата пред Апелативния съд в Бургас.

Другите две обвинения към Славов са за длъжностно престъпление при издаването на информационен бюлетин на общината и за нарушение на закона за обществените поръчки при ремонта на спортна зала "Диана".