Промяна на европейската политика по отношение на страните, които охраняват външната граница на Евросъюза, поиска Атина, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция.

Бежанските лагери на два гръцки острова, където е основната вълна от нелегални имигранти и бежанци, са били посетени от еврокомисаря по вътрешна политика Сесилия Малмстрьом. Представителката на Брюксел и министърът по защита на гражданите на място проверили условията за живот в лагерите и разговаряли с бежанците.

Въпросът за допълнителното финансиране е поставен пред еврокомисаря от премиера Самарас. Причината е, че Гърция поема основната бежанска вълна в последните месеци. Италия, която пое председателството на Евросъюза, съвместно с Гърция искат основни промени в политиката по отношение на страните, които са цел на бежанци и нелегални имигранти.

Премиерът подчертал, че проблемът с бежанците не е само на Атина, а на всички страни, които охраняват външни европейски граници.

Изградената защитна стена по сухопътната граница с Турция рязко е намалила опитите за нелегално влизане в Евросъюза, но се увеличила вълната през Егейско море към гръцките острови.