Заводът за отпадъците на София, депата и съоръженията за третиране на сметта ще струват 170 млн. евро, показват последните изчисления на общината.

Това съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БНР.

В сумата влиза проектирането и изграждането на инсталациите и депата, както и преместването на електропроводи, снабдяването с ток и вода и построяването на път до площадките.

В първоначалното инвестиционно предложение на общината беше записано, че системата за отпадъците ще струва 131 млн. евро, а по-късно парите набъбнаха до 175 млн. евро. Заради отпадането на някои проекти сумата е намалена с 5 млн. евро.

Още не е ясно каква част от средствата за завода ще дойдат от Европейския съюз и колко ще трябва да осигури София.

Първоначално от общината настояваха европейското финансиране да е 80%. Държавата е склонна сумата от еврофондовете да е между 80 млн. и 100 млн. евро, каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

Доскоро правителството искаше заводът да бъде построен с публично-частно партньорство.
В началото на месеца обаче екоминистърът Джевдет Чакъров заяви, че ще се намерят пари както за инсталациите, така и за депата.

От екоминистерството съобщиха, че все още не са получили окончателния финансов анализ на общината, а без него не могат да се направят разчети за каква сума ще се кандидатства пред Брюксел.

На 27 ноември Европейската комисия даде два месеца на България да задвижи проекта и да се съобрази с директивата за третиране на отпадъците. В противен случай страната ще бъде изправена пред Съда на Европейските общности в Люксембург.

От екоминистерството заявиха, че в писмото всъщност ЕК настоява България да предостави информация кога ще заработи системата за отпадъците в София. Отговорът вече бил готов. И общината, и правителството ще информират Брюксел, че вече целият боклук се сепарира, експлоатацията на депото в Суходол ще бъде удължена и скоро ще бъдат обявени конкурсите за проектиране и строителство на завода.