СДС изразява своето недоумение от събитията през последните дни, провокирани от партия „Атака" и от нейния лидер Волен Сидеров.

Поведението на коалиционния партньор на ГЕРБ в този парламент противоречи на всички принципи, които СДС и българските граждани отстояваха през последните 20 години, се посочва в декларация на сините до медиите.

Според тях случилото се в студиото на предаването „Неделя 150" за пореден път доказва, че Волен Сидеров няма място в българската политика.

Сините са категорични, че подобно поведение е ясно доказателство за безсилието му да убеди собствените си последователи във фашистките си възгледи. Подобни насилствени похвати нямат място в българския политически живот и в България.

Питаме се кога ще чуем коментара на председателя на Народното събрание и министър-председателя на България по отношение на действията на своя коалиционен партньор. Тяхното мълчание не носи нищо друго освен легитимация за този тип поведение - поведение, което сериозно дискредитира всички усилия на българските граждани и това правителство да станат част от европейския начин на живот, допълват от СДС.

Според тях поведението на Волен Сидеров е посегателство срещу фундаментални граждански и човешки права, регламентирани в българската Конституция.

Те призоват следствието и прокуратурата да се заемат със случая:Достатъчно време поведението на лидера на „Атака" бе толерирано. Крайно време е той да понесе отговорността за своите действия. Противното би означавало пълно безразличие към нормалността на българския политически живот и незачитане на фундаментални граждански и човешки права. Противното би означавало разпъване на същите политически чадъри, срещу които това правителство упорито говореше."