Нямам впечатлението, че Сърбия ще трябва да избира между Брюксел и Москва, защото нашата цел е Европейският съюз, заяви сръбският премиер Александър Вучич за германския таблоид „Билд”, цитиран от money.bg.

Отношенията между Сърбия и Русия са напълно нормални, но най-важната цел на Сърбия в този момент е възможно по-бързо да стане членка на Европейския съюз, каза Вучич. В същото време той изключи възможността Белград да признае независимостта на Косово, а въпроса за членството на Сърбия в НАТО остави отворен.

Европа е нашият път. Ще направим всичко за това. От този път няма връщане назад. Ясно ми е, че този път няма да бъде лесен. Пред нас има много вътрешни задачи - политически, икономически и социални реформи. Но аз съм сигурен, че за четири-пет години по-голямата част от тях ще бъдат извършени. След това Германия и другите членки на ЕС ще могат да решат искат ли ни или не, заяви сръбският премиер.

„Признаването на Косово не е в дневния ред на Сърбия, но с Прищина разговаряме за подобряване на отношенията. Преговорите вървят много добре и съм сигурен, че скоро ще можем да подпишем споразумение, което ще бъде еднакво задоволително и за сърбите, и за косовските албанци. И двете страни знаят, че само заедно можем да намерим решение”, каза ток.

На въпроса какво може да направи Западът, за да подкрепи Сърбия, без да ядоса Москва, Вучич отговори, че моли Запада да има доверие в сръбското ръководство, което държи на това, което е обещало.