Представителите на турския бизнес поискаха от България, в присъствието на държавните глави на двете страни, да бъдат облекчени процедурите по преминаване на границата.

Искаме обслужване на едно гише на границата и ние сме готови да споделим нашия опит с България, каза шефът на Съюза на търговските и морските палати и стоковите борси на Турция Рифат Исарчиклиоглу.

Той подчерта, че за турските превозвачи България като врата към Европа е много важна.

Българският президент Георги Първанов изтъкна, че през последните 20 години независимо от промените в политическите върхове тенденцията в диалога ни с Турция е позитивна и че никога отношенията ни не са били толкова добри.

Той изтъкна и активното развитие в икономическото сътрудничество и добави, че е необходимо да се подобри административното обслужване и да се премахнат ненужните пречки и препятствия.

Според Първанов би следвало да развиваме повече трансграничното сътрудничеството, проектите между отделни общини и да развиваме възможностите в сферата на туризма.

Турският президент Абдуллах Гюл подчерта, че Турция въпреки световната криза се развива с бурни темпове и изтъкна, че за миналата година има 8,9 % икономически растеж, а за първата четвърт на тази година 11 %.

По думите му България и Турция имат потенциал да достигнат стокообмен в размер на 10 млрд. долара.

По-късно турският президент Абдуллах Гюл слезе 26 метра под земята и разгледа как върви строителството на метрото при метростанция „Света Неделя".
Припомняме, турска фирма е изпълнител на строежа на софийското метро.
Гюл видя как къртицата, чието длето е с диаметър 9,39 метра и е дълга 87 метра, прокопава тунела.

Съоръжението копае средно по 21 метра на ден, а максималната му е скорост 37, 5 метра. Работи се денонощно.
Изкопаната пръст се товари на лента и се отвежда в квартал  „Надежда".
За процеса на работата под земята се доставя свеж въздух по специален огромен маркуч от Лъвов мост.

До сега екипът е прокопал 3 км и предстои да изкопае още 900 метра до НДК.
Президентът на Турция разгледа и разкопките от древна Сердика. Той видя как археолозите работят по останки на улици от 4-6 век.

В района на метростанцията са открити и две църкви. За едната има предположение, че е от 13 век и че е функционирала до 16 век, а за другата археолозите смятат, че е построена в 16 век и е функционирала до 1891 година.

Метрополитенът дава 5,5 млн. лв. за съхранението на античните останки, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се прояви като „екскурзовод" на турския президент.
Преди това Абдуллах Гюл, който е на двудневно официално посещение у нас, проведе среща и с главния мюфтия, която беше закрита за медиите.