Тайно заснет видеоклип показва пренебрежителното отношение на кандидатът на републиканците за президент на САЩ Мит Ромни към избирателите на Барак Обама. Видеото е заснето по време на частна вечеря със спонсорите на кампанията на Ромни, съобщава Би Би Си.

Републиканският кандидат заявява, че 47% от американците, които подкрепят президента Обама не плащат данък общ доход и никога няма да гласуват за Ромни.

"Аз никога няма да ги убедя, че трябва да поемат лична отговорност и грижа за живота си", казва Ромни.

В по-късно изявление Ромни заяви, че забележките му не са били "елегантно изказани", но не се отмята от тях.

"Това е същото послание, което съм дал на хората и публично", каза той във връзка с видеото, разпространено от либералното разследващо списание Mother Jones.

По-рано от предизборния щаб на Ромни посочиха, че той "иска да помогне на всички американци, които страдат от икономиката на Обама".

"Както бившият губернатор на Масачузетс твърдеше през цялата година, той е загрижен за нарастващия брой на хората, зависими от федералното правителство, включително и рекордния брой на хората, които ползват ваучери за храна, почти една шеста от американците, живеещи в бедност и 23 милиона американци, които се опитват да си намерят работа", каза в изявление говорителката на Ромни - Гейл Гитчо.

"Трудно е да служиш като президент на всички американци, когато презрително си зачеркнал половината нация", посочи от своя страна в изявление ръководителят на щаба на Обама - Джим Месина.