Протестът, организиран от КТ "Подкрепа", приключи. Работниците заявиха, че очакват конкретни решения от следващото правителство, за да се осигурят достойни условия на труд и заплащане.

Въпреки дъжда, който се изсипа над столицата, над 3000 души се събраха на протестния митинг, организиран от КТ „Подкрепа". Протестът се проведе под мотото „20 години на лъжи, грабежи и предателство стигат! Искаме справедливост, искаме възмездие!".

След шествието от стадион „Васил Левски" до площад Александър Невски протестиращите заявиха гръмко своето „Стига!".

„За 20 години 11 правителства изпитваха нашето търпение с лъжи, грабежи и предателства. Не искаме повече да бъдем най-корумпираната, най-бедната и най-отчаяната страна в ЕС", заявиха още митингуващите.

Председателят на КТ Подкрепа Константин Тренчев призова бъдещите управляващи да направят едно приемливо за хората правителство.

Това е необходимо, според него, за да може по най-бързия начин да приемат програма за преодоляване на последствията от икономическата криза. По думите на Тренчев кризата ще продължи поне още 2 години и за това са необходими мерки.

Той призова още бъдещото правителство да направи така, че българите, които са в чужбина да се върнат в страната, не защото са останали без работа, а защото ситуацията в страната се е подобрила.

От синдиката отправиха предупреждението, че продължаването на беззаконието, насилието и грабежа от българските политици и представители на бизнеса ще доведе до тежки социални конфликти и граждански сблъсък с непредвидими последици.

Тренчев заяви пред news.bg, че исканията на синдиката са към следващите управляващи и те са да се заемат бързо с кризата, със здравеопазването, с образованието, с усвояването на еврофондовете. "Държавата е на автопилот в момента, а самолет лети на автопилот, докато има гориво", каза Тренчев и подчерта, че горивото и търпението свършват. Тренчев предупреди, че средства за здравеопазване и образование има до края на август.

Участниците в митинга дадоха негативна оценка на заминаващите си управници.

Помолен да конкретизира недоволството на митингуващите, Тренчев каза „Приказките, че каквото кажа аз, това става в държавата ми напомнят за думите на Луи XIV - държавата, това съм аз, което не върви за 21 век.

Лидерът на КТ Подкрепа изтъкна, че площадът пред Александър Невски е пълен и че 10 000 членове на синдиката, въпреки бурята, не са се разотишли.

"Не ги уплаши нито 45г. комунизъм, нито 25г полукомунизъм", добави Тренчев. Той допълни, че синдикалните им искания ще бъдат връчени на всички опозиционни партии.

На митинга беше разпространен меморандум на федерацията за икономическа, финансова и социална стабилност на България в условията на финансова криза до 2013г. В него синдикалистите посочват какви да са приоритетните антикризисни политики, а също вижданията на КТ Подкрепа за икономическата стабилност.

Тречев призова още бъдещото правителство да направи така, че българите, които са в чужбина да се върнат в страната, не защото са останали без работа, а защото ситуацията в страната се е подобрила.

Пред парламента протестиращите символично почетоха паметта на заводите „Химко", „Плама Плевен", авиокомпания „Балкан", металургичния комбинат „Кремиковци" и др.