6 от всеки 10 деца в Нигерия са претърпели някаква форма на насилие. Една четвърт от момичетата са били насилвани сексуално. Това показват резултати от проучване на комисията по проблемите на населението, цитирани от „Ройтерс".

Проучването е на тема „Насилието срещу деца" и е осъществено с подкрепата на УНИЦЕФ и Американския център за контрол на заболяванията. То е първото по рода си в Нигерия и Западна Африка.

Проучването е установило, че родител или възрастен роднина е най-често срещаният извършител на физическо насилие като биене, ритане, умишлено изгаряне, задушаване или удавяне.

Момичетата обикновено се сблъскват с първата форма на сексуално насилие в ранните си тийнейджърски години, често с техния първи романтичен партньор. Едно от всеки 10 момчета също е станало жертва на сексуално насилие, често извършено от съученици или съседи.

Над 70 % от жертвите на сексуално насилие съобщават за повече от един инцидент.

В проучването се препоръчва на правителството да работи, за да промени възприятията относно насилието, което се смята за приемливо в обществото. Например, около половината от запитаните вярват, че жените трябва да се примиряват с насилието, за да запазят семейството си.

Също така се препоръчва децата да бъдат окуражавани да говорят, а службите да подвеждат извършителите под отговорност.

По-малко от половината от анкетираните са казали на някой, че са били физически насилвани, основно защото жертвите не смятат, че това е проблем. По-малко от 5 % в действителност са получили помощ.

Случаите, в които се съобщава за сексуално насилие, дори са по-малко.

Различните форми на насилие водят до повишен психически стрес, самоубийствени помисли и полово предавани заболявания.

В проучването са обхванати 4000 души на възраст между 13 и 24 години.