Испания, България и Гърция са в първата тройка на най-популярните сред руснаците летни европейски дестинации, според класация на туроператора „ТUI Россия". „Като цяло европейските дестинации през лято 2014 г. бяха по-малко популярни в сравнение с Турция и Египет.

Спадът в търсенето е отчетен още през пролетта по време на кампанията „Ранни записвания". В тази връзка туристическите оператори са оптимизирали лятната си програма, като са я привели в съответствие с реалното търсене на потребителите, коментират от туроператора, цитирани от туристическия портал ТУРПРОМ.

В сравнение с миналата година руснаците по-често са предпочитали да отсядат в по-евтини хотели с добро съотношение между качество и цена.

Както и миналата година първото място в класацията държи Испания, но търсенето е изместено към Балеарските острови. Особено популярни през целия сезон били почивките на Майорка и Ибиса, които отбелязали големи продажби.

На второ място в предпочитанията на руснаците се поставя България. Тази година дестинацията показва отлични резултати на продажбите. През целия сезон българските курорти са се продавали добре. Причината за това е, че тенденцията тази година се измести към по-достъпните хотели и апартаменти, коментират още от туроператора.

Тенденцията се потвърждава и при продажбите за Гърция, която се нарежда на трето място в класацията на „ТUI Россия". Туроператорът е увеличил разнообразието на предлаганите хотели на остров Крит. Той в края на лятото отбелязва най-добри продажби и изпреварва  Родос и Корфу.

В петорката са още Италия и Черна гора.