Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че през зимата Русия планира да спре транзита на газ за Европа през Украйна, съобщава Интерфакс-Украйна.

Знаем за плановете на Русия да спре транзита дори в страни членки на Европейския съюз. За това бе наредено на руските компании максимално да източат газ до складовете на територията на Европа", каза той преди началото на ежеседмичната среща на министрите.

По думите му Русия още планира да спре всички доставки на енергийни ресурси до Украйна.

Премиерът добави, че Украйна е натрупала в своите подземни газохранилища близо 15 милиарда кубични метра газ, а сега се занимава с диверсификация на въглища за страната, „откакто Руската Федерация и нейните наемници бомбардират и унищожават въглищните мини, от които ние извличаме въглища за производство на енергия".

В същото време премиерът каза, че Украйна се надява да продължат разговорите и консултациите на формата Украйна-ЕС-Русия по енергийните въпроси, а за постигането на мир в преговорите трябва да участват САЩ, Русия, Украйна и ЕС.

Според него Киев не е имал големи очаквания по отношение на вчерашната среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко в Минск.

Яценюк коментира и отношенията на Киев с НАТО. Той подчерта, че Украйна очаква НАТО да вземе решения в помощ на Киев на срещата на върха следващата седмица в Уелс.

Турчинов и Яценюк напуснаха "Баткивщина" на Тимошенко
Още...

Очакваме нашите западни партньори и съюзници да ни предоставят практическа помощ и да вземат важни решения на срещата през септември. Нуждаем се от помощ", обясни той.

Междувременно излезе нова информация от Украйна, че руски войници и бойни машини са навлезли на украинска територия.

Военният говорител Андрей Лисенко съобщи, че група руски войници е пресякла украинската граница с бойни машини и е навлязла в град Амвросиевка.

Лисенко добави, че правителствените сили са убили около 200 сепаратисти и са унищожили танкове и ракетни системи при последните боеве на север. 13 украински войници са загинали през последните 24 часа.

Русия опроверга Киев и успокои ЕС, че няма да спира газа
Още...

В отделно съобщение украинските военни информират, че голям конвой от танкове и тежка артилерия от Русия се е насочил към Телманов - на около 80 километра южно от Донецк.

Не е ясно дали тази колона е същата, която според Киев е атакувала Мариупол на 25 август, когато бе съобщено, че руски части са влезели на украинска територия.