Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с „Христос воскресе!", а отговорът е - „Воистина воскресе!".

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни. В навечерието на Възкресение Христово - тази вечер около 18.30 часа, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.

На свое заседание на 19 февруари Светият Синод е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай като представител на Българската Патриаршия да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на живоносния Гроб Господен, което се възглавява от Негово Блаженество Теофил ­­­Трети, патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина и светите земи на Велика събота - 19 април.

Божи гроб е главното светилище на християнския свят. Представлява гробницата в скалата, в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста и преди Възкресението Христово. Божи Гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово" в Йерусалим.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично" от 23.30 часа тази вечер, а на 20 април - Пасха Господня, ще отслужи и последованието на Второ Възкресение в митрополитския храм „Света великомъченица Марина" - от 11.00 часа.

В 23.30 часа патриарх Неофит ще оглави богослужението за Възкресение Христово в катедралния храм „Св. Александър Невски".