Последните социологически проучвания сочат, че партия Нова Демокрация на Антонис Самарас има най-големи шансове да спечели на 6 май (неделя) изборите в Гърция. На последните избори през октомври 2009 година партията спечели 33.48% или 91 места от 300-членният гръцки парламент, съобщи ANSA.

Според последното проучване партията ще спечели 27%. От Нова Демокрация искат Гърция да остане в ЕС и еврозоната, също така те гласуваха в полза за приемане на второто международно споразумение, като първият път гласуваха против.

Самарас иска гърците да гласуват за промяна на икономическия модел и системата за управление в Гърция. Някои анализатори смятат, че Самарас търси промяна, въз основа на примера на старите Християндемократически партии.

Той многократно е подчертавал важността на Православната църква като интегрална част от националната идентичност. Според него един от основните проблеми в страната е нелегалната имиграция и затова трябва да се анулира закона, който позволява получаването на гръцко гражданство за децата на имигрантите, които са родени в страната.

Проучването сочи, че втората партия в страната ще бъде Социалистическата партия ПАСОК с по-малко от 20%. През 2009 година партията събра 43.92% и спечели 160 места в парламента. В момента партията се управлява от бившия финансов министър Евангелос Венизелос, който замени бившия премиер Георгиос Папандреу.

ПАСОК също е твърдо за оставане в ЕС и еврозоната. Правителствената й програма включва въвеждането на нова данъчна система за най-малко 10 години, по-опростена и справедлива система, от която в момента се използва. Допълнителните данъци, които бяха наложени заради кризата ще бъдат премахнати постепенно и разходите за социална помощ ще бъдат намалени с 5%. Няма да има никакви допълнителни намаления на заплатите и пенсиите, също така специалния данък за солидарност, който се плаща от работниците от публичния сектор ще бъде премахнат. В плана на партията влиза и радикална реформа на здравната и осигурителната система.

Комунистическата партия на Гърция винаги е обявявала, че капиталистическата система е коренът на икономическите проблеми в страната. Затова според партията Гърция трябва да напусне ЕС и еврозоната. Лидерът на партията Алека Папарига отхвърля възможността за коалиране с друга партия. Според проучванията партията ще спечели третата позиция с 10.6%. През 2009 година тя спечели 7.54% или 21 места в парламента.

СИРИЗА, която се води от Алексис Ципрас, най-младият гръцки политически лидер, е някак си в странна позиция. Като цяло партията иска Гърция да остане в ЕС и еврозоната, но да се дистанцира от международните спасителни програми. През 2009 година партията спечели 4.60% или 13 места в парламента. В неделя се очаква да спечели над 9%.

Крайнодясната партия ЛАОС, водена от Георгиос Карадзаферис, спечели през 2009 година 5.63% и си осигури 15 места в парламента. На предстоящите избори се очаква да спечели 4%. Партията гласува „за" първия меморандум и за няколко месеца бе част от правителството на Лукас Пападемос, което одобри втория меморандум. Партията напусна правителството на Пападемос.