Владимир Путин, Раул Кастро, Махмуд Ахмадинеджад, Ху Дзин Тау.

Тези четири имена на лидери на държави са част от списъка с имена на лидери, които възпрепятстват журналистиката и нарушават правото на свобода на словото.
Списъкът е публикуван от международната организация „Репортери без граница" публикува по повод на Световния ден на свободата на печата.

Списъкът се състои от 40 имена на „най-жестоките гонители на словото", като сред тях попадат по традиция политици, религиозни водачи, а също и военни ръководители.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров за първи път тази година е включен в позорната класация на „Репортери без граница". Там намира място и лидерът на талибаните Мулла Омар.
Тази година в списъка има 17 президенти и министър-председатели

Те са влиятелни, опасни, жестоки и поставят себе си над закона", се казва в изявление на международната организация. "Тези преследвачи на свободата на словото налагат цензура, затварят и измъчват, похищават и дори, в най-ужасните случаи, убиват журналисти."

Според статистиката на „Репортери без граница" от началото на 2010 година са убити вече 9 журналисти, а около 300 се намират в затвора.

От организацията припомня отново неразкритите все още убийства на Ана Политковска и Наталия Естемирова и изразяват притеснението си от ситуацията в регионалните издания в Русия. Отделно на това от международната организация посочват, че държавния монополист „Газпром" в последно време е станала собственик на много активи в руски медии.