Животновъдите са готови да излязат на протест пред Министерския съвет, ако в най-скоро време държавата не осигури ваксини срещу болестта син език. Те се заканиха да демонстрират всяка сряда, като започват от следващата седмица, стана ясно на пресконференция на работещите в сектора. Припомянме, че през миналото лято заразата засегна стопанствата на много места в страната. По данни на фермерите след епидемията са загинали 20% от животните. Ако синият език ни удари и тази година обаче, се очаква да измрат 80% от животните у нас.

Това ще затрие българското животновъдство, алармират стопаните и апелират към правителството, ако не спаси отрасъла, то поне да отвори границите, за да могат да се разпродадат животните ни докато са още живи.

За кризата фермерите обвиняват Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Министерството на земеделието. Според тях ваксината трябвало да се внесе още през декември, но проведеният търг се обжалва от фирма, която не е участвала в него и това води до огромно забавяне във времето.
Това може да бъде фатално, защото имунизацията на животните трябва да започне най-късно в средата на месец февруари, а ваксината все още дори не е заявена.

Даваме срок до февруари държавата да вземе мерки и до края на февруари да се ваксинират животните, защото ваксината има и карантинен срок - придобиване на имунитет 23-24 дни, след това трябва и повторна ваксинация, а април месец комарите, които е преносител на тази болест, излизат, алармира председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев .

Да си мислят как ще спазят срока, след като са проспали първите дни, предупреди още той.

Ако нямаме разбиране, ще помолим управляващите на ниво министри да се срещнат с колегите си от Турция, за да уредят износа на живи животни за южната ни съседка, където е единственото ни спасение, допълни още Колев.
Да изнесем животни, да се ликвидираме и да спрем, защото в момента са затворени и пазарите ни, прилични цени на животни няма, консумацията на месо у нас е нулева, внасят се жили, кожи, сланина отвън и с тях се правят всички колбаси, недоволства още фермерът. По думите му има проведени срещи с турската страна, но управляващите не поемат ангажимент процеса на търговия на животни да се ускори.

След като са решили, че ще субсидират 10% животни на максимум, а 90% - на минимум, значи са решили и определили, че на България са й нужни 10% животни. След като са в излишък, да отворим границите и да ги разпродадем.

Снежана Юнджел - износител на месо, сподели, че ежедневно й се жалвали фермери пред фалит. Руското ембарго за износ на месо няма кой знае какви отражения върху сектора, то засегна предимно млекопроизводителите, допълниха животновъдите. По-притеснителен бил износа за Турция и Косово, където отивали родните телета. Но забраната вследствие на синия език довела до спад на цените. Положението е трагично. Страшно е. Не знам защо никой не го съзнава. Трябва да се вземат спешни, крути мерки. Животновъдството загива, предупреди тя.
Срещу синия език не се взеха мерки за дезинсекция, не се пръскаше, а мерките дойдоха месеци по-късно. Раздадоха по едно шише на фермер, с което да се пръскаме. А обектите трябва да се пръскат през нощ. При влагата това лято, комарът толкова бързо се развиваше, заразата остана и сега я има в оборите. Не се справихме с нея. Ако бяха напръскали, нямаше да има такова нещо, е мнението на търговката.

В Турция шапът не е свършил, както и синият език, но те си ваксинират и това при тях е политика. Ваксините там са много евтини. У нас са 3-4 пъти по-скъпи, информира още тя.

По думите й проблемът е у нас. В цяла Европа имаше син език, но никой не го обяви. При нас се даде гласност, за да ни отпусне Европа пари и те ни забраниха износа. Някой трябваше да прибере парите, но никой не овладя болестта, както направиха другите европейски държави. След като заразата се разпространи масово, умори много животни, а екарисажите не смогваха, междувременно ги затвориха, защото не им платиха, от там започна проблемът. Технически време няма, предупреди още Юнджел.

Министър Танева каза, че има осигурени пари, въпросът е да се разберат фирмите кой ще внесе ваксината.

Въпрос на интерес е. Проблемът е глобален и никой не иска да го реши. Животните така или иначе ще измрат и проблемът ще се реши, очертаха мрачната картина фермерите.

По думите им, след като пикът на болестта у нас отмина, не е направена подготовка за подновяване на износа.
По принцип трябва да минат 6 месеца без нито едно активно огнище, и тогава трябва да се вдигне забраната, но никой не е обявил къде е последното огнище на територията на България, обясняват стопаните. Дори Турция промени закона си, за да може да вземе нашите и на съседните страни животни, като разреши 60 дни престой на добитъка в незаразена област, да са на карантинно депо, и подписват декларация, че ще ги приемат. Какво повече да направят?! - възмутено попита Снежана Юнджел.

Фермерите дори разказаха как министър Десислава Танева не знаела, че Турция иска да купи животни от страната ни. Администрацията може да събори всяко едно правителство, заключиха от бранша и допълниха, че след като лично са информирали ресорния министър, процедурата е задействана, но тя е бавна и развитие няма.

От бранша информираха и за друг парадокс - че у нас агнетата се внасят от Аржентина, Австралия, Нова Зеландия с десетки кораби. В същото време родната продукция се изкупува още на граничния пункт с Турция и то с по 1 евро на килограм по-скъпо.

Безкрайно много ни уважават като производители и съседи. Има ресторанти, които подчертават в менютата "българско агне", разказа още Юнджел. В предходни години страната ни е изнасяла по 20 000 агнета. По думите на фермерите обаче, пак по наша вина било забранено да изнасяме добитък за клане, а само за разплод.

Тогава полски овци се премаркираха и изнесоха като български и 1 милион овци родиха 10 милиона агнета за година. Качеството не беше същото и затова ни забраниха и износа за разплод, поясниха от бранша. Ние унищожихме нещо създадено и с традиции, възмущават се от сектора.

На пресконференцията се появи представител на една от фирмите, взели участие в търга на БАБХ за доставка на ваксините. По думите му агенцията по храните е направила проучване, че в Европа има само една фирма, която може да достави нужните наличности в срок. За това е уведомена и Европейската комисия, което значи, че веднага може да се инициира обществена поръчка с един изпълнител и препаратите да бъдат доставени. Въпреки това обаче се обявява търг, в който участвали 5 фирми.

Проблемът е, че категорично процедурата за заявка и доставка на ваксините е опорочена. Не може на всички да е ясно, че има един производител, установен с предварително проучване, да е спазен ангажимента и закона, а после се канят 5 фирми, от които 3 са дали оферти - това питаме - защо, заяви представителят на една от компаниите. По думите му от петте фирми едната не е пуснала документи, другата обжалва търга, а две от останалите три са без лицензи за ваксината. Но дори и да имат лицензи, трудното и дългото в случая е антигенът, с който се произвежда ваксината. За да се произведе и достави препарата, са нужни минимум 4 месеца. Нашата фирма има антиген и може да реагира и за два месеца, допълни мъжът, без да уточнява коя компания предствлява. Имаме наличности на антиген за 10 милиона дози, обобщи той и предупреди, че БАБХ в поръчката си най-вероятно не е предвидила дози за ваксинация на агнетата.

Това беше поредното, което разбуни духовете на фермерите, и някои от тях дори поискаха сами да си поръчат и купят препаратите от въпросната фирма. Това обаче било незаконно, следователно и невъзможно.

Писна ми да чакаме държавата. Ние трябва да оцелеем, ако я чакаме, значи средният и дребният производител трябва да изчезнат. Смениха се много правителства, различни партии, но никой нищо не направи, възмутиха се още фермерите.

По думите на мъжът от компанията-участник в търга за ваксини, ако заявката се направи веднага и животните се имунизират до към средата на месец март, е възможно да се избегне болестта да пламне отново. Трябва обаче да се разчита и на късмет, за да бъде времето благоприятно и комарите-разпространители на син език да не тръгнат.