Нов затвор ще има в София. Това стана ясно по време на брифинг, на който правосъдният министър Ковачева представи екипа си от заместници.

Един от тримата нови заместник-министри, прокурорът Пламен Георгиев ще отговаря за местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.

По думите му условията в затворите в момента са много лоши, затова и приоритет за работата му ще е изграждането на нови затвори.

Сградният фонд е недостатъчен, категоричен е Георгиев. По думите му само с разширяване на затворите проблемът няма да се реши.

Според него най-критична е ситуацията в София, Варна, Бургас и Плевен. Нов затвор в покрайнините ще има в столицата, заяви Георгиев. В момента се обследват два имота бивши поделения на Министерството на отбраната. Едното е в Суходол, а другото между Яна и село Желява.

Според Георгиев около 100 милиона лева ще са нужни за нов европейски затвор на столицата като в него ще има училище, болници и производствени цехови. Набирането на средства ще става чрез публично - частно партньорство или по европейски програми.

Терени за затвори има набелязани и във Варна и в Плевен. Там ще са необходими между 70-80 милиона лева за „нов дом" за 700-800 затворници. В Бургас вече се изгражда ново затворническо общежитие от закрит тип.