Софийски апелативен съд намали с две години присъдата на Йосиф Йосифов - Йоско, който на 2 март 2011 г., управлявайки джипа си с 2,6 промила алкохол в кръвта, уби в катастрофа двама души в столичния квартал Бояна.

На два пъти САС отлага старта на делото срещу Йосифов, който бе осъден от Софийски градски съд на 8 години затвор. Първият път заради отсъствие на редовно призованият подсъдим, както и неговият адвокат Христо Христов. През юни пък причина за отлагане стана заболяване на член на съдийския състав.

В края на септември, когато всички се събраха делото приключи в рамките само на едно заседание.

Тогава адвокат Христо Христов поиска да бъде намалена присъдата на Йоско или да бъде върната за ново разглеждане. Той обясни, че Йосифов има абсолютно добри характеристични данни, не е осъждан и няма висящи наказателни производства срещу него. По думите му, наложените 8 години затвор са несъразмерно тежко наказание за човек, който е неосъждан, а е и с влошено здраве.

Според апелативния съд СГС неправилно е приел тезата на прокурора, че става дума за особено тежък случай заради личността на подсъдимия.

В мотивите на САС се посочва, че предвид субективната си страна, деянието трябва значително да се отличава от нормално срещаните произшествия от този вид - с оглед и специфичните особености на извършителя, които следва да сочат на значително по-голяма, от морална, а и общочовешка гледна точка, укоримост на поведението му, за да се ангажира и завишена наказателна отговорност по съответния най-тежко квалифициран текст от наказателния закон.

А с оглед наличните по делото доказателства, липсата на такова обстоятелство не може да наведе на друг логично обясним извод, освен този, че в случая, след като задължително следва да се абстрахираме от сериозността на последиците, то само с оглед личността на подсъдимия водач, действително не се касае до "особено тежък случай", което, съответно предполага и оправдаване на подсъдимия по това обвинение.

Решението на второинстанционния съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС.