Прокуратурата в Русе се e самосезирала и започва проверка на твърдение от репортаж на национална телевизия за кандидат за кмет, който се е записал във висше учебно заведение с фалшива диплома.

Репортажът бе излъчен вчера, 12 октомври. Става въпрос за кандидата на ДПС за Кубрат Гюнан Халил.
Проверката е разпоредена на директора на областната дирекция на МВР в града и трябва да започне веднага и да завърши в десетдневен срок.

Проверката предвижда писмени обяснения от заместник-ректора на Русенския университет Михаил Илиев във връзка с представената диплома, издадена на името на Гюнан Халил от техникума по механотехника "Шандор Петьофи" в Разград.
Обяснения ще бъдат снети и от директора на техникума Георги Обретенов, който ще даде сравнителни образци на подписа си за последващо изследване.

Предстои проверка по регистрите и дневниците на средното учебно заведение, за да се установи дали лице с имената Гюнан Халил е учило и е завършило учебното заведение през периода 1988-1991 година.

Самият Гюнан Халил, титуляр на дипломата, също ще даде подробни писмени обяснения откъде и как се е сдобил с документа, ще се изиска също и оригинален екземпляр на бланка на диплома за завършено средно образование на учебното заведение през визирания период.