Сладките напитки, включително безалкохолните, газираните, подсладеният студен чай, спортните и енергийните напитки, може да са причина за до 184 хил. смъртни случая годишно в световен мащаб.
Това показва наскоро публикувано изследване в списанието на Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Учените са анализирали глобалните рискове от смърт, причинена от диабет, сърдечно-съдови и ракови заболявания, свързани с консумацията на подсладени напитки.

Според изчисленията, повечето от 184-те хиляди смъртни случая в световен мащаб са на хора, които умират от диабет заради консумацията на подсладени със захар напитки.

„Много страни по света имат значителен брой смъртни случаи, настъпили от един-единствен хранителен фактор - подсладените напитки", подчертава авторът на изследването Дариуш Мозафариан от Университета Туфт в Бостън.

Други 45 хил. души умират по света от сърдечно-съдови заболявания, причинени от консумацията на подсладени напитки, а 6 450 умират от ракови заболявания, свързани с „наблъскани" със захар напитки.

Трябва да се превърне в глобален приоритет значителното намаляване или премахване на подсладените напитки от храненето", добавя ученият.

Проучването е вникнало в 62 изследвания на хранителните режими на повече от 611 хил. души, проведени между 1980 и 2010 г. в 51 страни. Участниците представляват почти две трети от световното възрастно население.