Двете златни минарета на джамията „Ал Аскария" - един от свещените символи на Ирак, бяха разрушени при експлозия на бомба тази сутрин, предаде Би Би Си.

Няма информация за пострадали.

Американските военни нямат информация за днешното нападение. „ Запознати сме с първоначалните данни и сега проучваме по-внимателно", заяви капитан Дженифър Нихил.
Атаката става ден, след като американски и иракски сили за сигурност нахлуха във фабрика, използвана от сунитите за убежище.

Иракското правителство взе решение за въвеждане на полицейски час в Багдад. В решението не се посочва краен срок, в който заповедта ще е в сила.

За отмяната на ограничението ще бъде взето допълнително решение, съобщава говорител на правителството, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Правителственото решение е свързано с атентата в свещената за шиитите джамия. Взривът засегна двете златни минарето на „Ал Аскари" в град Самара.
Властите се опасяват, че след този инцидент ще настанат масови вълнения сред шиитите и ще се увеличат въоръжените сблъсъци между шиити и сунити.

Увеличаване на напрежението между враждуващите племена имаше и през февруари 2006 година, отново след атака на сунити в същата тази джамия.

Междувременно радикалният шиитски имам, лидер на „Армията на Махди" Муктада Садр призова своите последователи към запазване на спокойствието. Той обяви тридневен траур във връзка с разрушаването на минаретата. Садр призова за провеждане на демонстрация-протест срещу кощунствения акт спрямо свещения храм, но подчерта мирният й характер.