Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи всичко по силите си, за да запази германския вътрешноикономически мотор с цел да се предотврати пълното спиране на двигателя на валутната зона, съобщава „Франс прес".

След срещата си с премиера на Унгария Виктор Орбан, Меркел заяви: „Защото нашият общ публичен дефицит е в удобните под 3%, наша работа е да направим нещо за възстановяване икономиката на Европа".

Тя подчерта, че заплатите в Германия са се увеличили през тази година за първи път от няколко години насам и допълни, че намаляването на данъците „в някои области" ще запази вътрешното търсене високо.

Имаме предвид намаляване на данъците в някои области, например, за да стане ясно, ние искаме да направим всичко тук, у нас, за да е сигурно, че вътрешното търсене върви добре", добави тя.

По-рано тази година Меркел предложи 6.1 милиарда евро намаляване на данъци от 2013 година, но това бе блокирано от опозиционните партии в Бундесрата (горната камара на парламента).

Стремим се към растеж и ако поддържаме нашето вътрешното търсене, то тогава имаме предимство за внос от страни от ЕС", смята тя.

Обаче тя предупреди, че дори Германия, най-силната икономика в Европа, не може да бъде имунизирана от кризата в Еврозоната и спадащият растеж в световен мащаб.

"Спадат в икономиките в някои страни от Еврозоната, разбира се, има влияние върху нас, Германия не е изолирана", предупреди тя.

От своя страна Виктор Орбан заяви, че Унгария не е против присъединяване към еврото, но вярва, че няма да бъде от полза в този момент.

„По принцип ние не отхвърляме еврото. Просто не искаме да се присъединяваме" преди да сме изпълнили правилните условия, изтъкна Орбан.