Министърът на икономиката Трайчо Трайков определи като 1000% неистина твърдението, че вече има договор с Шеврон.

Няма никакви сондажи, няма подписан договор, който да позволи, заяви той и поясни че едва след като екооценките бъдат положителни, тогава биха могли да започнат проучвания.

Трайков изясни и процедурата - след договарянето с Шеврон, те следва да дадат работната си програма и ако има зелена светлина  за програма, тогава ще започнат проучвания.

Трайков заяви още, че България е инициатор за общо европейско законодателство за технологията за добива на шистов газ, защото тя е нова за нашия континент.

Министърът категорично заяви „Нямаме различия с хората, които искат каквото и да се прави да отговаря на екологичните стандарти'.

Според него, ако България се добива шистов газ икономическите ползи ще бъдат колосални - „хиляди работни места, стотици милиони концесионни възнаграждения", повече газ за индустрията, стратегическа свобода на България".

Срещу това стои оправданата загриженост дали всичко се прави по екологосъобразен начин, добави Трайков.

Няма да бъде допуснато нещо, което да замърсява околната среда, категорична е министър  Нона Караджова. Тя подчерта, че е изпратено запитване до ЕК дали дейностите по проучване за добив на шистов газ могат също да бъдат подложени на ОВОС.

По думите на Караджова всички останали изявления са пълни спекулации, плашене на хората и са по-скоро защита на нечии странни интереси.

За протестиращите днес пред МС тя каза не знае кои са и се отнесе пренебрежително към позициите им. Караджова подчерта, че проучвания сега не се извършват. В момента, в който МОСВ се депозират проекта за проучване и добив на шистов газ, ще стартират екологични оценки най-малко по два закона - по закона за биологичното разнообразие и по закона за водите. За информациите, че вече има действаща сонда Караджова обясни, че тя не е на Шеврон, а на друга фирма и че не прави проучвания за шистов газ. „Абсолютно съм сигурна, това са пълни лъжи", каза Караджова.

Ако някъде се извършват проучвания те са незаконосъобразни, каза още тя и призова да се сигнализира в министерството.