Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент е излязла с призив партия „Атака" да бъде забранена. Това информира в Пловдив евродепутатът от АЛДЕ Станимир Илчев.

Той призова българското общество да обяви бойкот на „Атака", защото систематичните й прояви като крайно националистическа партия придава на темата нова актуалност и вкарва България в една група държави, в които тя досега не е била включвана. Това са държави като Дания, Финландия и Белгия, където национализмът, макар и временно, влияе на управлението.

Евродепутатът отбеляза едно ново явление в българския обществен живот, което действията на „Атака" стимулират, а именно - оформянето на две фракции сред мюсюлманската общност - тази на Касим Дал и на Доган. Агресивното поведение на „Атака" поставя тези две организации в условия, в които те са принудени да се конкурират в защитата на електората си, а това би довело до опасно радикализиране на цялата политическа система. Жълтите излязоха с декларация по повод сблъсъците пред джамията в София.

Ние смятаме, че умишлените предизборни верски конфликти не са безобидни за обществото и могат да имат тежки последици, ако институциите отбягват да застанат срещу тях. Те биха могли да доведат до сериозна политическа дестабилизация и засилено междуетническо напрежение", смятат от НДСВ.

Според тях недобре прикритата коалиция между ГЕРБ и „Атака" тласка България към „онази малка група страни, в които националистически партии играят роля в управлението и се опитват да налагат недемократични решения на обществото".

Със забавените си и омекотени реакции по отношение на събитията пред джамията в София, управляващата партия ГЕРБ, според НДСВ, затвърждава толерантността си към Атака, а оттам и към крайния национализъм. Само една силно популистка партия може да направи политически съюз и коалиция с друга примитивно националистическа партия.

България никога не е била гнездо на национализъм. Никога. Да припомняме ли защо арменците се заселват у нас, кой и как спаси българските евреи, как живеем столетия в мир с българските мюсюлмани. Да припомняме ли, че дори в истанбулската „Св. София" кръстът - знака на християнството, не е бил никога заличаван", се посочва още в декларацията на жълтите.