Нови доказателства се появиха в подкрепа на версията, че администрацията на Рузвелт е помогнала за прикриването на съветската вина за масовото убийство в Катин по време на Втората световна война.

Над 22 000 поляци - офицери и интелектуалци са били избити в Катин през 1940 г. от тайната съветска полиция НКВД по заповед на Сталин. Жертвите са взети като пленници, когато Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гора край с. Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия). Членове на полския елит, включително офицери, политици и хора на изкуството, са били застреляни в тила, а телата им - заровени в масови гробове.
Съветска Русия призна за зверствата през 1990 г., след като в продължение на пет десетилетия обвиняваше нацистите, припомня Би Би Си.

Документите, които разкриват неизвестни досега факти, бяха оповестени от Националния архив на САЩ в понеделник.
Те подкрепят подозрението, че САЩ са знаели кой е отговорен за Катинското клане, но не са искали да си навлекат гнева на тогавашния военен съюзник Йосиф Сталин, пише АП.

От документите става ясно, че американски военнопленници са изпратили във Вашингтон кодирани съобщения през 1943 г., в които са съобщили, че са видели трупове в напреднал стадий на разложение в Катинската гора край Смоленск, в западна Русия. Групата от американски и британски военнопленници, която станала свидетел на гледката, е била държана от нацистите.

Оказва се обаче, че убийствата не са били извършени от нацистите, които наскоро били окупирали територията.

Новите материали от близо 1 000 страници ще помогнат да се определи какво точно са знаели САЩ.

Отдавна се предполага, че американският президент Франклин Делано Рузвелт не е искал да поставя под въпрос версията за събитията, представена от Сталин - съюзник, на когото американците разчитали за победата над Германия и Япония.

Информацията за клането е прикрита на най-високо ниво във Вашингтон, пише АП.

Експертът по Катин Алън Пол заяви, че част от материалите не са били представени по време на изслушванията в Конгреса през 1951-52, по време на разследването на клането и се предполага, че те са били умишлено скрити.

Сред новите доказателства е и доклад, изпратен на американския президент Рузвелт от тогавашния британски премиер Уинстън Чърчил (който впрочем също не е оспорвал твърденията на Сталин). В изпратения тогава доклад обаче, се посочва съветската вина за случилото се в Катин.

Докладът е написан от британския посланик в полското правителство в изгнание в Лондон - Оуен О'Мали.

"Вече има доста негативни данни, кумулативният ефект от които е да се хвърлят сериозни съмнения върху руския отказ от отговорност за клането", пише О'Мали.