Председателят на Европейската народна партия Жозеф Даул, който удостои с присъствието си днешния конгрес на ГЕРБ, изрази загриженост за състоянието на страната ни при настоящото управление.

Даул характеризира управляващите в момента като „противоестествен алианс" и допълни, че правителството в момента само на думи е техническо, като е създадено „с подкрепата на социалистите и с партията на турското малцинство".

Лидерът на европейските демократи подчерта, че обича много България, но в момента е искрено загрижен за нея. По думите му най-вече го притесняват свободата на пресата и на правовата държава.

Даул обърна внимание на важни проблеми у нас - политически уволнения в администрацията и презрение към гражданите, които от юли миналата година се обединявали срещу корупцията.

Наскоро избраният лидер на ЕНП похвали предишното управление на ГЕРБ, когато в България се откривали магистрали, метро линии, усещало се динамичност в страната. Сега вече - нищо, отсече той.

Скъпи Бойко, подхвана отново Даул, помня с каква смелост и достойнство върна преди година своя мандат, вместо да се вкопчиш в управлението, похвали той екс премиера. Според него тогава Борисов постъпил като достоен политик и дал думата отново на българите. ЕНП лидерът изрази възхищението си към работата на Борисов, като го похвали за резултатите на партията му на предсрочните парламентарни избори през май миналата година.

Европа не е проблемът, Европа е решението, обяви пред стотиците делегати Жозеф Даул. Той призова всички десни партии да обединят сили, за да припомнят ценностите свобода, достойнство, прозрачност, демокрация. Той отправи апел към всички политически формации, които припознават тези ценности, да се обединят с ЕНП, „защото заедно сме по-силни".

ЕНП трябва да разчита на партии като вашата. ЕНП се нуждае от ГЕРБ. Разчитам на вас, на вашата решимост, единство, мобилизация. С тези думи Даул засвидетелства високото си мнение за ролята на ГЕРБ в семейството на ЕНП.

Според него истинският въпрос е каква Европа искаме - дали това е Европа на крайностите и на демагогията, която търпи неуспех, Европа  на социалистите, които водят много европейски страни към задънена улица, ужасяваща задлъжнялост.

Винаги съм се учудвал на някои социалисти, които смятат, че социалните помощите водят до заетост, разкри Дол, като обяви, че според него те водят до поддържане на бедност.

Ние искаме процъфтяваща Европа, Европа на ценности, заетост, солиден и устойчив растеж. Чувам някои да казват, че трябва да се сложи край на господството на ЕНП, че ние сме утежнявали кризата.

Наистина ли ЕНП утежни кризата в Гърция, Испания, Ирландия, запита реторично председателят на ЕНП. Според него, откакто ЕНП е поела отговорност за тези страни, икономическото възстановяване е налице.

Дол увери, че Европа е тук да призове държавите да спазват правилата. Европа не е тук, за да толерира определени лица да се ползват от по-големи права, малцинство да се обогатява на гърба на други, като се пренебрегват законите, подчерта той.

Даул направи паралел и с други европейски страни, които са били изправени пред проблеми като тези, с които ние се сблъскваме днес.

Според него най-успешни са били страните, които са реализирали най-много реформи.

За това е нужна повече Европа, за властта на правото, за по-добро икономическо управление, за контрол на банките, за по-голяма данъчна и социална хармонизация, за една европейска общност на иновацията, за общност в енергетиката, за да се гарантира енергийната ефективност, продължи патетично Дол своето обръщение към стотиците гербери в Зала 3 на НДК.

България е заинтересована страна от Европейския съюз от 2007. За да успее в това, България измина дълъг път. И на тези, които мислят, че след като са преодолени етапите на присъединяването, всичко вече е приключило, че не бива да се полагат повече усилия ... На тях държа да кажа, че са на погрешен път, заяви още в словото си Даул.

Той намекна как при обединението на ГФР и ГДР повече от половината от съдиите от Източна Германия не бяха запазени в съсловието на магистратурата, защото се поставил въпросът за тяхната независимост, за тяхната принадлежност към Комунистическата партия на Източна Германия.

Едни и същи причини в една страна би трябвало да произведат едни и същи резултати навсякъде в Европа, убеден е Даул.

Страните със сходен с вашия опит, които постигнаха най-голям успех, бяха тези, които проведоха най-много реформи. Успехът в икономиката не е възможен без истинска правова държава, подчерта още той.

"Аз съм тук, защото център дясно ще победи", заяви по-късно пред журналисти председателят на Европейската народна партия минути преди да напусне Зала 3 на НДК.

Даул дойде да уважи конгреса на ГЕРБ, като призна, че Борисов е лидер и шеф. "Харесвам в него това, че е праволинеен, продължава битката си и пази ценностите си. Целта е Борисов да бие Станишев и затова съм тук. Аз съм тук, защото център-дясното ще победи", отсече председателят на ЕНП и отново повтори, че у нас трябва да продължи да съществува правовата държава.

Даул се намесва и защото вижда у нас политика, която не е ясна и където правосъдните системи не функционират добре.

Жозеф Даул съзира в избрания от ГЕРБ екип днес такъв, който да подготви бъдещето, защото това е демокрация.
"Има моменти, в които си в управлението в демокрацията и аз мисля, че той много добре се справи. Има моменти в демокрацията, когато губиш изборите. Тук е разликата, че той не е губил избори. Това, което в момента прави, е да подготви алтернативата, промяната на това, което вече правеше, защото това е доброто за Европа", убеден е още Даул.