Бунтовническите сили в Либия продължават настъплението си в столицата Триполи. Има убити и ранени, но информацията за броя им се изменя непрекъснато. Френски медии съобщават, че по време на боевете за основния либийски град са били ранени двама журналисти от европейската страна.

БиБиСи съобщава, цитирайки въстанически полеви командир, че лоялните на Муамар Кадафи сили са устроили засада на опозиционни бойци, настъпващи към град Бин Джауад, на 560 км югоизточно от столицата.

Бунтовниците твърдят, че контролират почти цялата столица Триполи и около 95 процента от страната. Верните на полковника обаче продължават да владеят родното място на Кадафи - град Сирт, както и няколко ключови бази в южна Либия.

Силите на Кадафи продължават да се бият, изненадани сме. Очаквахме, че с падането на Триполи, ще се откажат, коментира командир Фавзи Букатиф от силите на бунтовниците.

По-рано днес британският министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че НАТО предоставя разузнавателна информация и данни от наблюдение в реално време на въстаниците, които издирват Кадафи.

Междувременно ръководителят на Преходния национален съвет на бунтовниците Махмуд Джибрил обяви, че структурата се нуждае от 2,5 милиарда долара спешна помощ.

Парите ще бъдат изразходвани предимно за хуманитарни цели - медицинско оборудване и заплати на служители. Оказването на болнична помощ е особено затруднено в Триполи. От международната организация „Лекари без граници" предупредиха, че ситуацията в болниците в либийската столица може да стане критична, ако обстановката в страната не се нормализира в най-скоро време.

Местонахождението на Кадафи все още е неизвестно, въпреки че бунтовниците твърдят, че той се намира около или в Триполи.