Държавният департамент на САЩ представи неубедителни доказателства, че действията на проруските сепаратисти, които се вдигнаха на бунт в Източна Украйна преди седмица, са дирижирани от Москва.

„На 12 април въоръжени групи превзеха няколко административни сгради в шест украински града, което бе част от сложна и професионално извършена операция. Много от бойците бяха облечени с бронежилетки, камуфлажни униформи с премахнати пагони и руско оръжие”, се казва в документ, публикуван днес на сайта на ведомството.

„В доказателство на това, че акцията е била планирана доста по-рано, говори обстоятелството, че тя бе извършена координирано в Донецк, Славянск, Красна, Лиман, Краматорск, Красноармейск и Дружковка и други източни градове”, заявиха още от департамента.

От американското външно министерство подчертаха, че у всички нападения се вижда един и същ подход - овладяване на сгради на местната администрация и полицията, овладяване на складове с оръжие, ограничаване действията на държавните служители, издигане на барикади на ключови места по изключително организиран начин.

В заключение от департамента изтъкнаха, че докато са траели бунтовете, украинските медии не са допускани до „въстаниците”, докато руските и местните  проруски медии са имали осигурен „специален достъп до сепаратистите” и безпрепятствено са излъчвали техните действия.