Обградени от реликви от Студената война, американският държавен секретар Джон Кери и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обявиха против нова Студена война между Изтока и Запада заради кризата в Украйна, предаде АП.

Кери и Щайнмайер посетиха една от малкото останали секции от Берлинската стена. Те подчертаха, че Западът не търси конфронтация с Русия и призоваха Москва бързо да изпълни условията от споразуменията за Източна Украйна.

Преди отбелязването на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена (9 ноември 1989 г.), Кери и Щайнмайер се срещнаха с ученици на възраст колкото Кери, когато е живял в разделен Берлин след Втората световна война, тъй като баща му е служил като дипломат.

Стената не е била изградена, когато Кери на 12-годишна възраст е карал своя велосипед в съветската зона на града. Той си спомни, че тогава му е направило голямо впечатление контрастът между западните и източните берлинчани.

Като дете видях разликите, чувствах различията", каза американският топ дипломат пред журналисти, след като той и Щайнмайер се срещнаха с учениците и стоейки до стената, те си говореха с жена, която е напуснала Източна Германия в посока Унгария с нейния Трабант.


Това ме изплаши толкова много, че бързо се върнах", продължи Кери, допълвайки, че е било като надеждата и отчаянието, светлината и тъмнината.

Кери изрази надежда украинската криза да не доведе до нова Студена война и припомни, че твърдата позиция на Запада срещу руската интервенция в Украйна е само в защита на основните права на хората.

Тези свободи все още са заплашени в твърде много части по света и дори тук в Европа. Руската агресия срещу Украйна трябва да приключи, категоричен е държавният секретар.

Германия е водеща страна в усилията да бъде намерено дипломатическо решение на кризата в Украйна.

Знаем, че този конфликт все още е достатъчно опасен, че да заплаши мирния ред в Европа, заяви от своя страна Щайнмайер. Наша отговорност е да предотвратим ново разцепление на Европа, никой от нас не иска друго поколение да изпитва лошото чувство от Студената война, поясни той.