МВР сключи договор със „Сименс" ООД България за новите документи за самоличност с биометрични данни.
Общата стойност на контракта е 116 милиона евро.

След няколко опита да бъде сключен подобен договор, сделката най-после е финализирана, по думите на Миков, „в последния момент".

Първите документи за самоличност трябва да са готови след 6 месеца.

"Изключително сме доволни, че успяхме да приключим тази процедури, заяви вътрешния министър Михаил Миков. Той обясни, че в конкурса са участвали 6 фирми с опит в сферата.

„Изграждаме централизирана механизирана система", изтъкна вътрешният министър и допълни: „По отношение на таксите за новите документи за самоличност искам да разсея твърденията за 50 евро", каза Михаил Миков.

По думите му сумата ще е два пъти по-ниска от 50 евро и ще е близка до настоящата.
Системата позволява и различни технически решения за гарантиране на сигурността на гражданите.

Сроковете за издаване остават същите, уточни още Миков. Той каза още, че в съседна Румъния при 30 дневен срок за издаване на документ за самоличност таксата е 55 евро.

„С реализацията на договора ние ще изпълним едно от изискванията, по отношение на които срещу България би била стартирана наказателна процедура", каза още вътрешният министър.

Едно от изискванията пред фирмата, които вътрешното ведомство е поставило, е бързината, затова и Елка Давидкова от „Сименс" определи състезанието за поръчката като маратон.

Относно сроковете за изпълнение на поръчката тя коментира: „Подобни срокове са възможни при много силна мобилизация"

„Ние издържахме до края", каза Давидкова и допълни: „С изненада установявам, че сме на старта, но този път трябва да бягаме на къси разстояния".

Предизвикателството обаче не е нещо, от което се плашим, каза Давидкова и уточни, че фирмата има подобен опит в други страни като Чехия, Великобритания, Швейцария, Ирландия и Хърватска.

По думите й предизвикателство в този процес е не само техническото изпълнение, но и финансовото обезпечение.

Финансирането е един от ключовите фактори за успеха, заяви финансовият директор на „Сименс" Йоаким Виснер. Добро сътрудничество и доверие фирмата намира в местните банки.

„Това е европейска победа и много важна крачка за България към Шенген", коментира и Михаел Гайер, посланик на Германия у нас.
„Аз зная колко е трудно да се приемат новите технологии, каза още той.

Относно решението на другите участници в конкурса да обжалват решението на МВР Михаил Миков заяви, че е нормално при такава голяма поръчка не спечелилите фирми да обжалват. Той заяви, че се надява съдът бързо да вземе решение, предвид кратките срокове, в които поръчката трябва да е готова.

Относно корупционните скандали, в които е замесена фирмата, министърът бе категоричен, че корупция в случая е изключена. Гаранциите срещу корупцията са в прозрачността на процедурите, смята Миков.

Той не се съмнява, че ще се родят подобни твърдения около сделка около такъв ранг. Той обясни още, че внимателно са уточнени клаузите по договора и определи сделката като чиста.

„Сименс" има репутация и история много по-голяма от един случай, заяви Миков. България ще има един от най-защитените и надеждни документи за самоличност, категоричен бе вътрешният министър.