2 000 ученици от цялата страна клекнаха символично за по-добри тоалетни в училище и така отбелязаха Световния ден на тоалетната.

Около 150 деца и техните учителки от 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов"  в столичния квартал Хаджи Димитър също се присъединиха към инициативата.

Повечето от тях се оплакаха, че в училищните тоалетни няма топла вода, сапун и тоалетна хартия. Учениците бяха категорични, че тоалетните имат нужда от цялостен ремонт.

С инициативата, провела се по време на голямото междучасие, децата изпратиха своето послание към политици и административните органи. Много училища се нуждаят от нов начин на управление на санитарните помещения. Според последните проучвания 60% от българските ученици споделят, че за нищо на света не биха използвали училищната тоалетна по предназначение.

Над 100 училища в страната все още имат външни тоалетни.

Просветният министър Сергей Игнатов, който беше поканен на „голямото клякане", не уважи събитието. Инициативата е част от кампанията „Мнение от значение" на Национална мрежа за децата.

Медицински проучвания на Световната тоалетна организация сочат, че лошото състояние на училищните тоалетни крие сериозни рискове за здравето на децата.

Те могат да си изградят вреден навик да не ходят до тоалетна заради лошите условия там. В по-късна възраст това може да доведе до редица болести на отделителната система, сред които и рак на дебелото черво. Това е болест, заради която България държи първо място в ЕС на брой на заболели под 35-годишна възраст.

Учениците от 95-то СОУ гласуваха по нестандартен начин за това дали предпочитат стандартния тип тоалетна чиния или клекало, като пускаха сини листчета в макети на двата вида, изработени от самите тях.

Час преди стартирането на инициативата в училището в Центъра за образование и култура на Американския университет беше откритата третата годишна конференция „Тоilet", която ще продължи през целия ден.

Сред обсъжданите теми ще бъдат „Тоалетните в България - перспективи и възможности за бизнес", „Обществени санитарни помещения", „Тоалетните на работното място и мястото за релакс - тенденции в архитектурата и дизайна", „Предимството на преносимите тоалетни", „Защо темата за тоалетните е все още табу за обществото" и други.