Парламентът да не жертва своя авторитет, като участва в съмнителни комбинации и да не разглежда въобще проекта за решение на ГЕРБ за започване на преговори с несъстоятелен инвеститор за АЕЦ „Белене". За това настояват от Демократи за силна България.

Лидерът на партията Иван Костов припомни, че на 29 март правителството прекрати изграждането на АЕЦ "Белене" и парламентът подкрепи това решение, но досега в продължение на 6 месеца управляващите не изпълняват произтичащите от това действия.

Не договориха с руския доставчик условията за окончателно прекратяване на проекта и Агенцията за ядрено регулиране на отказа лицензирането на техническия проект и не го върна на Атомстройекспорт", поясни Костов. Вместо това се появи информация, че зад гърба на парламента премиерът Борисов е водил преговори с неясен и недоказан кандидат-нвеститор, изтъкна Костов и подчерта, че това уличава управлението на ГЕРБ в опит да измамят общественото мнение за намеренията си по проекта „Белене".

Затова ДСБ настояват правителството да изпълни своето решение и решението на парламента и да прекрати всякакви контакти за възобновяване на проекта „Белене", както и да извърши всички действия, произтичащи от решението за спиране на проекта. Противното би означавало, че ГЕРБ прикриват злоупотребите, извършени по този проект, категорични са ДСБ.

„Проектът е умрял, но тъй като не беше погребан, се правят опити да вампиряса", коментира Иван Иванов и предупреди, че всички измамни схеми опират върху желанието на човека да бъде измамен.
Иван Костов е категоричен, че ГЕРБ водят двойна игра. „Веднъж е решил да спре „Белене", но не е затворил вратата, не е погребал покойника и се опитва да го съживява", добави лидерът на ДСБ.
Според него ние се огъваме пред руското правителство и пред Путин и така сме притиснати, че не можем да изговорим собствения си интерес.
"Да получаваме на нормални цени газ е български национален интерес", подчерта Костов. Не може Германия да плаща 40% по-евтин газ и ние да се конкурираме с германските производители, добави той. Газпром злоупотребява с господстващо положение в България, подчерта още Костов и отбеляза, че в Германия не може, защото германците имат алтернативни доставчици.

„Ние искаме поне на германски цени газ. Тогава конкурентоспособността на българските производители ще се повиши", подчерта Костов. Той е категоричен, че в близките няколко години Газпром ще загуби позиции и ще бъде принуден да намали цените. Според Костов русия затова прави опит да се закрепи. По думите му опитът да се изгради атомна централа в Европа е опит Русия все пак да запази позиции като доставчик на Европа за този пазар. Но русия губи позиции като доставчик на енергийни ресурси за Европа. Затова е паниката. Краят на господството на Газпром предстои, сигурен е Костов.