9780 чужденци са потърсили закрила от началото на годината досега в центровете за бежанци. Това съобщи зам.-председателят на Агенцията по бежанците Васил Върбанов, цитиран от БНР. Той поясни, че към момента капацитетът на центровете в страната е запълнен на 67 %.

През януари закрила са поискали 1070 души, а през юли - 1869, което е пикът в историята на агенцията. Васил Върбанов коментира, че това показва, че всеки изминал месец нараства броят на потърсилите закрила в центровете на Агенцията по бежанците.

Условията за живот в бежанските центрове значително са се подобрили след предприетите миналата година мерки, посочи Върбанов.

Той отбеляза, че потокът от мигранти през нашата страна не е сериозен, но непрекъснато нараства.

Над 5200 чужденци, търсещи закрила, са преминали през границата от началото на годината. Над 4200 пък са заловени във вътрешността на страната. Това означава, че над 9400 са влезли у нас.

Васил Върбанов отбеляза, че същевременно страната предприема мерки и да изпълни задълженията си за ограничаване на нелегалното преминаване на изхода. Заловени са над 4700 души. "Това до известна степен може да възпре потока през България, като се има предвид, че потокът през Гърция, Македония и Сърбия значително се е увеличил", коментира Върбанов.

От своя страна директорът на транзитния център за бежанци в Пъстрогор Спасимир Петров заяви, че капацитетът е запълнен на 80 %. Той посочи, че могат да поемат до 200-300, а в екстремни ситуация и повече хора. Ако се увеличи броят на бежанците обаче ще се наложи допълнителен персонал.