Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че иранските ядрени централи са по-сигурни от тези в Япония и инциденти като този във Фукушима не могат да бъдат повторени в Иран.

Технологията използвана в централата във Фукушима е от преди 50 години, а технологията в Иран е съвсем нова", заяви по време на пресконференция в Техеран Ахмадинеджад.

„До колкото аз знам, причината за инцидента не беше земетресението, а цунами, а ние нямаме цунами в Персийския залив и затова няма никаква причина за притеснение", заяви иранският държавен глава.

Той коментира още, че „промененият" слоган на американския президент Барак Обама бил лъжлив.

Лъжливата политика на президента Обама излезе наяве след като той следва същата политика на предишното американско правителство", подчерта Ахмадинеджад пред репортери.

Ахмадинеджад заяви, че дните на САЩ и неговите съюзници са преброени и Иран е най-добрият приятел на страните от региона.

По време на пресконференцията президентът на Иран обяви, че страната му не се меси във вътрешните работи на други страни и сирийското правителство и народът ще разрешат проблемите си.

„Сирийското правителство е приятел на Иран и двете страни са на предната линия на съпротивата срещу ционисткия режим", каза той.

Сирийците са интелигента нация и могат да разрешат проблемите си с тяхното правителство, каза Ахмадинеждад.

Той заяви още че страната му е склонна да възстанови дипломатическите си отношения с Египет.

В отговор на въпрос за отношенията между Иран и Египет след развитията в региона, той заяви, че Иран винаги е имал интерес от установяването на отношения с всички страни, с изключение на Израел.

Ахмадинеджад подчерта, че създаването на 2,5 млн. работни места и увеличаването на експорта с 40% са главните цели на правителството.

По думите на Ахмадинеджад Израел не е подготвен да се изтегли от Палестинските територии и САЩ ще се провалят в опита си да дадат част от йорданската територия на палестинското правителство, вместо палестински територии.

По думите му правителствата в Близкия изток трябва да се противопоставят на такава схема.

„Това е измяна. Правителствата в Близкия изток трябва да се противопоставят на тази конспирация.", заяви Ахмадинеджад.