Вицепрезидентът Маргарита Попова е тазгодишният лауреат на наградата за лидерски принос към българската държавност „Стефан Стамболов". Вицето бе наградена на тържествена церемония в сградата на БАН.

Тя благодари на обществото, че е намерило основание да оцени дейността й. Попова подчерта, че откакто има трудов договор, работи за българската държава и сподели виждането си, че пресечната точка на властта и на лидерството е ценностната система на човека.

Тя припомни думите на Стефан Стамболов, че е най-важно да се работи за единението на българския народ и да бъдем достойни сред останалите европейски страни. „Моето послание към моя народ е да се съединим, да се уважаваме, защото съединението води към национален напредък", призова Попова.

Тя апелира българите да забравят омразата, завистта и интригантството, като подчерта, че разединението на нацията никога не води до добро.
„Моята кауза и моят принос са в две направления - законът и словото. Ненавиждам и не понасям злоупотреба с правото и закона", категорична бе вицепрезидентката. По думите й именно неглижирането на закона е една от бедите на днешното време.

Попова определи като грях и злоупотребата с думите. „Загрижена съм, че днес често се случва да се злоупотребява със словото и това прикрива желанието за лидерство без качества", отбеляза Попова.

Тя изтъкна, че част от лидерството е да се възпитават хората в уважение към закона. „Ще се боря столът на България винаги да е пълен и да е на мястото си", зарече се вицепрезидентът.

Заедно с нея наградата „Стефан Стамболов" получи и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

При откриването на осмата научна сесия по лидерство бяха прочетени поздравителни адреси от премиера Орешарски и от предшественика му Бойко Борисов.
В пожеланията на Орешарски се отбелязва, че днес повече от всякога имаме нужда от лидери. Председателят на ГЕРБ пък апелира да познаем историята си и да се поучим от грешките си.