Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан върна проучвателния мандат за съставяне на правителство.

На мен ми се струва, че събитието се случи на 29 юни и този интерес е малко странен, заяви той пред държавния глава Плевнелиев, впечатлен от силния медиен интерес.

Припомняме, на 29 юни бяха консултациите при държавния глава, след които бе посочена датата за предсрочния вот - 5 октомври. ГЕРБ и БСП последователно отказаха да съставят кабинет и върнаха връчените им от президента Росен Плевнелиев мандати, което сториха днес и ДПС.

По думите на Местан, днешното било „един формален акт". В пълно съзвучие с постигнатото съгласие точно в тази зала, точно при вас, ви предоставям и писмен отказ за реализиране на току що предоставения мандат, каза още лидерът на ДПС. Отказвам да реализирам проучвателен мандат. Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани, подчерта той.

Страната се нуждае от предсрочни избори - най-прекия път към политическа стабилност, заяви Местан.

Благодаря ви, че постигнатите договорености бяха спазени, отговори лаконично на свой ред и президентът Росен Плевнелиев.

С днешната кратка церемония приключва процедурата по „въртележката с мандатите" и държавният глава може да издаде указ за прекратяване дейността на парламента и да състави служебния кабинет.

Най-вероятно това ще стане на 6 август.