10% от данъка върху доходите на физически лица да отива за общините, за да се изгради база данни и да въведат електронно управление и за да покриват финансовите си нужди, предлага СДС.

Лидерът Емил Кабаиванов подчерта, че много общини са длъжници на бизнеса и че държавата трябва да се погрижи да ги финансира. Повече от 200 милиона лева към момента дължат общини на бизнеса.

Фалирала община няма, но има много фалирали фирми заради неиздължаването на общини", подчерта още той. Шефът на СДС алармира, че няма българска община, незастрашена от опасността да не може да осигури съфинансиране по спечелени европейски проекти.

Борис Марков заяви, че СДС ще настоява да се преразгледа член 12 от НК, като се регламентира, че хората могат да опазват собствеността си с всички възможни средства и припомни, че в Конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена.

Той отправи призив към вътрешния министър Цветанов, който оглавява Националния съвет по превенция на престъпността, да предприеме мерки срещу категорията местни бизнесмени, които не се представят с истинските си имена, а с прякорите си и отблъскват инвеститорите, а и вероятно ще организират купуване на гласове.

Пицата, Картофа, Фикуса, Малката Луна, Голямата Луна - това са конкретни примери, посочи Марков. В която и община да се обадим има местни дерибеи. Има няколко Пици, може да има и три Фикуса, добави Марков.