Германският политически елит изрази гнева си от коментара на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни политиките на Ангела Меркел с наредената от Адолф Хитлер нацистка инвазия, съобщи Еuobserver.

Германците веднъж вече си изпратиха кавалерията във формата на танкове", каза Орбан в седмичното си радиообръщение в петък, имайки предвид нацистката окупация през 1944 година.

Нашата молба е да не ги изпращат отново, изтъкна той.

Той изрази коментара си ден, след като Меркел, която в публичен дебат изтъкна, че „ще направи всичко, за да върне Унгария в пътя".

Пеер Щайнбрюк от германските Социалндемократи заяви, че правото на вето на Унгария в ЕС трябва да бъде замразено заради нарушение на демократичните права.

С голямо мнозинство в парламента правителството на Орбан прокара серия от конституционни реформи, които според критици ограничават независимостта на медиите, правната система и икономика.

ЕК предприе строги мерки срещу Будапеща.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви по време на визитата си вчера в Белград, че коментарите на Орбан са „непростимо дерайлиране, което ние силно осъждаме".

Ръководителят на комисията по външни въпроси към германския Бундестаг Рупрехт Поленц също критикува думите на унгарския лидер.

Орбан все повече утежнява традиционно добрите отношения между Германия и Унгария", изтъкна той.

Сравнението с Хитлер до този момент бе „резервирано за гръцките протестиращи", но това от Орбан показва „нарастваща загуба на чувство за реалност", подчерта той.

„Орбан тласка своята страна все повече към изолация", каза Поленц.

Социалдемократите и зелените политици призоваха Европейската народна партия - Консервативната партия на Орбан „Фидес" влиза към нея - да заеме ясна позиция срещу унгарския премиер.

Нужен е дебат за това в ЕНП, каза шефът на ЕП Мартин Шулц. Неговият колега от зелените Даниел-Кохн Бендит попита „колко дълго те ще наблюдават действията на Орбан и няма да сторят нещо".