Лидерът на „Атака" Волен Сидеров е притеснен, че се подготвят военни действия на територията на Украйна от страна на САЩ, а България е въвличана в Трета Световна война. Пистите в Безмер се удължават, за да можело по-тежки самолети да излитат от там.

Националистите са чули, че американски танкове ще бъдат разположени на наша територия. Всичко това означава подготовка, изтъкна в кулоарите на Народното Волен Сидеров. Той е притеснен от това раздвижване във връзка с геополитическата обстановка в Украйна. Това обаче според него е война на САЩ срещу Русия. На практика се води Трета Световна война, убеден е атакистът. България уви е въвлечена, изтъкна той.

Атакистът критикува и лекомисленото, по думите му, решение за разполагане на  американски бази у нас. Под това решение стои подписът на Ивайло Калфин, който тогава е външен министър, а сега вицепремиер и социален министър. Това решение е вредно за страната, смята Волен Сидеров. Смятаме, че все още не е късно договорът да бъде прекратен, допълни той. Така щяла да се пресече възможността страната ни да бъде използвана за плацдарм.

По-късно атакистът продължи темата по време на парламентарния контрол. Той изтъкна, че бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк информира: „Американските военни бази на българска територия могат да привлекат терористични атаки, могат да причинят екологични проблеми, да предизвикат насилие и бунтове".

През 2016 г. изтича срокът на сключения договор за американските бази. Започнали ли са преговори във връзка с изтичането на договора, има ли воля правителството да откаже продължаване на договора, попита националистът.

Не съществувал посоченият от Сидеров договор за американските бази, стана ясно от думите на премиера. Не съществуват и бази на САЩ на българска територия, подчерта Бойко Борисов, според когото атакистът е визирал споразумението между САЩ и България за сътрудничество в областта на отбраната. Спрямо това споразумение на базите, визирани от Сидеров, се провеждали съвместни учения между военните части на двете държави. Тези учения помагали на армията ни да повиши бойната си подготовка. Ако на 12 юни 2016 г. споразумението не бъде прекратено, срокът му на действие автоматично се удължава, стана ясно от думите на Борисов. Договорът можел да се прекрати по всяко едно време с едногодишно предизвестие.

Ние сме за мирно решаване на всички проблеми по света, увери премиерът Бойко Борисов по повод притесненията на Сидеров за кризата в Украйна и потенциални бъдещи военни действия. Военните конфликти близо до нас се отразявали и на икономиката ни, пречели на инвестициите и затова сме били сред най-бедните в ЕС. Никой не желаел военни действия от територията на България, към която и да било друга държава. Много отговорно следим тези процеси и сме готови твърдо да отстояваме позицията си да не се водят военни действия, подчерта Бойко Борисов.