Либийският режим при Муамар Кадафи е притежавал химични оръжия, които не са декларирани пред Организацията за превенция на химическите оръжия, тъй като страната е член на обединението. Това съобщиха от организацията, предаде „Франс прес".

Група инспектори от организацията посетиха Либия тази седмица, за да проверят откритите оръжия от сегашното правителство в страната и такива, които не са декларирани, съобщава се в изявлението на организацията.

По молба на либийските власти инспекторите проучваха бойните припаси, основно артилерийски снаряди, които са определили като химически недекларирани оръжия", казват още от организацията.

Тези оръжия се намират в югоизточна Либия.

Либия сега трябва да предаде на организацията подробен план и дата за финализиране унищожаването на всички декларирани материали не по-късно от 29 април 2012 г.", допълват още.

Режимът на Кадафи се присъединява към базираната в Хага организация през 2004 г., но унищожава само около 45 % от декларираните запаси на химически оръжия преди съоръжение за унищожение да се повреди през февруари 2011 г. По това време вече е избухнало и опозиционното движение, отстранило от власт Кадафи.