12 000 са незаети места в университетите след миналогодишния прием. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по образование и наука в парламента.

Макар че в дневния ред на депутатите бе предвидена точка за план-приема във висшите училища за учебната 2015/2016 г., се оказа, че все още информация за това няма.
Причината, по думите на главни секретар на МОН Красимир Вълчев, е, че планът се приема до 30 април, като предстои академичните съвети да дадат своите предложения в тази насока.

Въпреки негативните демографски процеси, започнали преди повече от 20 години, през 2013 г. бил отбелязан максимален брой студенти в държавните университети. Междувременно бе изтъкнато, че капацитетът на университетите се увеличава.

Ежeгодно се провеждат множество процедури за увеличаванeто му по опредeлени професионални направления. Капацитетът във ВУЗ-овете е 73 700 места, от които се заемат 61 700. По този начин 12 000 места остават свободни.

Време е за сериозен разговор за модела на финансиране на висшите училища според лидера на ДПС и член на просветната комисия Лютви Местан. Той намира, че тенденцията за масовизация на висшите училища е положителна, защото България продължава да е под средните стойности в Европа по брой лица, ангажирани с обучение във висшите училища.

По-добре безработни висшисти, отколкото неграмотни работещи, убеден е Местан. Рано или късно висшистите щели да си намерят работа. В името на качеството на образованието обаче, той призовава лесно да се влиза, а трудно да се завършва.